Test Your Knowledge of Mother Goose With Our Fun Quiz

4.2.7Everyone knows about Jack and Jill going up the hill, or what happened to Humpty-Dumpty; after all, we are raised on nursery rhymes… Or are we? Do we still know as much about nursery rhymes as our parents or grandparents did? Has Mother Goose gone out of style in the 21st century?

Our theme this week is MOTHER GOOSE, and I thought it might be fun to find exactly how well we actually know Mother Goose! Test your knowledge of nursery rhymes with the quiz below. The answers are just below each question, simply highlight the “Answer” line with your cursor to reveal the correct answer.  Good luck!

Divider

1. Which of these is NOT a Mother Goose nursery rhyme?

a. The old woman who lived in the shoe
b. Mary had a little lamb
c. Little Jack Horner
d. Sally sells sea-shells

Answer: d. Sally sells sea-shells is a tongue twister, not a Mother Goose nursery rhyme.

2. Finish this Mother Goose rhyme: “One misty moisty morning, when cloudy was the weather, I chanced to meet an old man _____________________.”

Answer: “Clothed all in leather.”

Old Woman in Shoe3. In the original nursery rhyme, what did the old woman who lived in the shoe do to her children before putting them to bed?

a. Kick them
b. Kiss them
c. Beat them
d. Bathe them

Answer: c. She beat them all soundly and sent them to bed.

 

 

4. Which of these was NOT featured in Mary Mary Quite Contrary’s garden?

a. Silver bells
b. Wild onion
c. Cockle shells
d. Pretty maids

Answer: b. Wild onion was not in Mary’s garden

5. Where was Little Boy Blue while the sheep were in the meadow and the cow in the corn?

a. Under the haystack
b. Jumping a candlestick
c. Stealing a pie
d. Picking a peck of pickled peppers

Answer: a. “Under the haystack fast asleep.”

6. Fill in the blanks: “Jack Sprat could eat no _____, his wife could eat no _____.”

a. Meat and potatoes
b. Curds and whey
c. Fish and greens
d. Fat and lean

Answer: d. “Jack Sprat could eat no fat, his wife could eat no lean.”

Hanging out the Clothes7. According to “Sing a Song of Sixpence” how many blackbirds can be baked into a pie?

a. 4
b. 12
c. 24
d. None, that’s disgusting!

Answer: c. There are “four and twenty blackbirds baked in a pie.”

 

 

8. In “Goosey Goosey Gander” why did a man get thrown down the stairs?

a. He cut off a mouse’s tail
b. He wouldn’t say his prayers
c. He was coming from the fair
d. He had a black cat

Answer: b. He wouldn’t say his prayers.

9. How many blind mice are there?

a. 3
b. 5
c. 0
d. 1

Answer: a. There are three blind mice, THREE blind mice! See how they run?

10. “As I was going to St. Ives,
I met a man with seven wives;.
Every wife had seven sacks,
Every sack had seven cats,
Every cat had seven kits.
Kits, cats, sacks, wives…
How many were going to St. Ives?”

Answer: One– only I was going to St. Ives.

Divider

Humpty DumptySo how did you do? If you got most of these correct, then congratulations, you’re a Mother Goose genius! Now let your child take the quiz and find out if you’re passing your knowledge onto the next generation. Even if you didn’t get so many right have no fear, we’ll be sharing interesting facts and information about Mother Goose–AND nursery rhymes–all week long here on our blog and on our Facebook and Twitter channels.

Stay tuned, and…

Happy Reading!

RRmom_signature
Jenni Buchanan
Reading Rainbow Mom


thumbReading Rainbow’s mission is to inspire a love of reading in children and connect them to the world they live in through quality literature so they believe that they, “can go anywhere, be anything.”

Try our FREE iPad app in the App Store, download any of our Classic Reading Rainbow episodes on iTunes or learn more about Reading Rainbow and all our digital products at www.readingrainbow.com.

Tagged: , , , ,

Post a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.